Spieren en groei


Veel sporters streven ernaar om sterker te worden. Sommige doen dit om hun sport beter te kunnen beoefenen en voor anderen is het meer een persoonlijk streven. Om kracht te maximaliseren, moet er een constante toevoer van energie naar de spieren plaatsvinden. De hieronder genoemde supplementen zullen je hierbij helpen.

spierontwikkeling

Inhoudsopgave

Intra-workout Matrix

Als je een supplement gebruikt dat speciaal is samengesteld om ervoor te zorgen dat er tijdens een workout meer energie vrijkomt, neemt ook gelijk je spierkracht toe. Een dergelijk product bevat over het algemeen een mix van verschillende koolhydraten, die met behulp van aminozuren en elektrolyten het glycogeenniveau in je spieren aanvult.

Creatine Monohydrate

ATP is de primaire energiedrager voor de spieren en kan dit door glycogeensynthese bewerkstelligen (gewichtstraining is een glycolytisch proces). Een intra-workoutsupplement op basis van creatine-monohydraat verbetert hierdoor tijdens een workout de algehele efficiëntie van je ATP-energiesysteem.

Gewichtstoename

Sommige mensen hebben genetisch geen aanleg voor gewichtstoename. Het binnenkrijgen van voldoende calorieën kan daardoor een zware taak worden en kost dan veel tijd, geld en energie. Is dat het geval, dan doe je er verstandig aan om sportsupplementen in te zetten die dit proces soepeler laten verlopen. Hieronder noemen we een aantal producten waarvan wij denken dat ze je zullen helpen bij het efficiënt genereren van gewicht.

Mass Gainer

Mass Gainers bevatten veel calorieën, met name eiwitten en complexe koolhydraten, en beide zijn essentieel voor een snelle gewichtstoename. Producten die gebruik maken van koolhydraten met een lage GI-waarde zorgen ervoor dat er geleidelijk energie naar de spieren wordt gevoerd. Als je moeilijk aankomt, zullen deze twee supplementen uitermate goed van pas komen.

Creatinemonohydraat

Creatine zorgt ervoor dat cellen groter worden en op die manier water aan kunnen trekken. Dit heeft vetvrije spiermassa als resultaat en zorgt voor meer gewicht en ook betere sportschoolprestaties.

Een verhoogd testosterongehalte

Alles in het lichaam wordt geregeld door hormonen en het meest invloedrijke hormoon is testosteron. Testosteron stimuleert spierherstel en -groei, vetverlies en seksdrive. Veel mannen kunnen aan het eind van hun twintiger jaren en als ze ouder zijn een verhoogd testosterongehalte goed gebruiken.

Voor het verhogen van je testosterongehalte kun je het beste van de hieronder genoemde producten gebruik maken!

Natuurlijke testosteronboosters

Natuurlijke testosteronboosters bevatten ingrediënten die op natuurlijke wijze de HPTA (“hypothalamus pituitary testosterone axis”) stimuleren en zo een hogere testosteronproductie als gevolg hebben. Het is belangrijk om te beseffen dat het stimuleren van je testosteronproductie “op natuurlijke wijze” gaat en er dus geen synthetische testosteron aan te pas komt.

Natuurlijke testosteronboosters van hoge kwaliteit zorgen ervoor dat de waardes van je testosteron- en oestrogeengehaltes nog verder uit elkaar komen te liggen waardoor ook de hoeveelheid “vrije testosteron” groter wordt.

Omega3-vetzuren

Vetten zijn een fundamenteel onderdeel van de testosteronproductie. Vetvrije diëten zorgen dan ook in negen van de tien gevallen voor een verlaagd testosterongehalte. Omega3-vetzuren zijn op vele manieren goed voor je gezondheid, onder andere in de vorm van en een verhoogde testosteronproductie.

Muscle pump

Bodybuildlegende Arnold, die 7 keer Mr Olympia werd, heeft gezegd dat niets het gevoel van “da pump” kan evenaren en daar kunnen we het niet anders dan mee eens zijn. Met de ‘muscle pump’ wordt de sensatie bedoeld die je krijgt als je tijdens een workout het bloed naar in de spieren voelt stromen.

Naast het feit dat dit proces heel voordelig voor je is, voelt het ook nog eens goed. Veel deskundige trainers geloven dat dit proces de fascia die om de spieren heen zitten helpen verlengen en dit leidt tot een snellere groei. Daarnaast zorgt het proces er ook voor dat er meer zuurstofrijk bloed naar de spier gevoerd wordt, waardoor er in de meeste gevallen makkelijker voedingstoffen kunnen worden opgenomen.

De hieronder beschreven supplementen zullen je helpen bij het creëren van een betere ‘muscle pump’.

Pre-workouts

Pre-workoutformules worden steeds populairder. Dit komt doordat de ‘muscle pump’ bij atleten met behulp van deze formules haast onwerkelijke vormen aanneemt. Het is niet ongebruikelijk dat de huid zo strak over de spier heen zit dat je je vel niet meer op kan pakken. Dit wordt veroorzaakt door de stikstofmonoxide en L-arginine die zich in de formule bevinden en als natuurlijke vasodilatoren werken. De stoffen zorgen voor wijdere bloedvaten en dus een vrijere bloedstroom naar de werkende spieren.

Intra-Workout Matrix

Intra-workoutsupplementen bevatten naast koolhydraten, die ervoor zorgen dat het glycogeengehalte in je spieren sneller wordt aangevuld, ook creatine en deze combinatie maakt het supplement perfect geschikt voor de stimulatie van de ‘muscle pump’. Spierglycogeen vergroot de spiercellen, zoals creatine dat ook doet, en dit zorgt voor een grotere watertoevoer.

Anti-katabolisch

Katabolisme is de tegenhanger van anabolisme. Het katabolisch proces betreft de afbraak van spierweefsel en dat is iets wat je juist wil voorkomen. Zelfs als je niet per sé meer spiermassa op wilt bouwen, is anti-katabolisme iets waar je rekening mee moet houden. Hoe meer vetvrije spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je lichaam zal verbranden en hoe meer vet je zal verliezen.

Om je te helpen met het bestrijden van katabolisme, raden we je de volgende supplementen aan.

BCAA’s

“Branched chain amino acids”, oftewel vertakte ketenaminozuren, zijn de bouwstenen van spierweefsel. Ze ondersteunen eiwitsynthese en voorkomen daarmee het katabolisch proces.

EEA’s

EEA’s zijn essentiële aminozuren en zoals de beschrijving al doet vermoeden: het is essentieel om deze aminozuren via je voeding binnen te krijgen, aangezien je lichaam ze niet zelf aanmaakt. Uit onderzoek is gebleken dat EEA’s eiwitsynthese stimuleren en katabolisme tegengaan.

Vochtverlies

Of je je nou aan het voorbereiden bent op een photoshoot of een optreden, of als je er gewoon goed uit wilt zien—vaak wordt aangeraden om het vochtgehalte in je lichaam wat omlaag te brengen zodat je de “dry look” krijgt. Het volgende supplement kan je helpen bij vochtreductie.

Vitamine C

Atleten nemen vaak voor ze het podium opstappen vitamine C om het vocht dat zich vlak onder de huid bevindt langzaam af te kunnen voeren. Vitamine C is namelijk een natuurlijk diureticum maar overmatig gebruik kan ook schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid en uitdroging veroorzaken.