Gespierde man en eten

Fitness en eten

Geplaatst door

Veel mensen die willen afvallen of spiermassa op willen bouwen door te fitnessen leggen vaak de nadruk vooral bij de training. Echter is gezonde voeding en een goed doordacht dieet net zo belangrijk.

Hierdoor krijg je namelijk alle benodigde voedingsstoffen binnen waardoor je langer en intensiever kunt sporten. Daarnaast stel je ook je lichaam in staat om sneller te herstellen wanneer je de juiste voeding eet. 

Voeding

Om een goed doordacht dieet te volgen dien je je wel te verdiepen in gezonde voeding. Zo is het ter ondersteuning voor fitness van belang dat je over de juiste hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten beschikt. Wanneer je deze bouwstoffen in de juiste combinatie binnen krijgt zal ook het fitnessen makkelijker gaan en boek je sneller resultaat.

Vooral wanneer je veel actief bezig bent heb je meer behoefte aan energie. Deze energie kun je onder andere uit de koolhydraten halen. Om je spieren te kunnen laten groeien heb je weer eiwitten nodig. Daarnaast herstellen je spieren ook beter wanneer je over een grote hoeveelheid eiwitten beschikt.

Helters

Afvallen of aankomen

Mensen die aan fitness beginnen kunnen zowel het doel hebben om af te vallen als om aan te komen. Beide doelen zijn door middel van de juiste voeding te behalen. Wanneer je af wilt vallen dien je vaak onder je dagelijks energiebehoefte zitten. Vooral in combinatie met de fysieke activiteit van het fitnessen zorgt dit er voor dat je de aanwezige reserves aan energie aan gaat spreken die zich in je lichaam bevinden.

Dit zorgt er voor dat je vet gaat verbranden. Ook kan het zijn dat je juist wilt aankomen, bijvoorbeeld om spiermassa te kweken. In dat geval is het zaak om boven je energiebehoefte te komen door middel van de juiste voeding. Het overschot zet je dan tijdens het fitnessen om in spiermassa.

Krachtsport

Bij fitness wordt niet alleen verschil gemaakt in het afvallen, ook wel cutten genoemd, of aankomen, het zogenaamde bulken. Ook wordt er verschil gemaakt in krachttraining en duursport. Ook hierin zit verschil in het type voeding dat je nodig hebt. Zo is het bij krachttraining van belang om veel eiwitten binnen te krijgen. Deze heb je niet alleen nodig om de training goed door te komen, ook helpen de eiwitten bij het herstel van je spieren. Tijdens de krachttraining maak je de spieren namelijk een klein beetje kapot. Tijdens het herstel komen je spieren dan groter en beter terug, dit maakt dat je spiermassa opbouwt.

Duursport

Dit is anders bij de duursporten die je tijdens het fitnessen kunt beoefenen, zoals spinnen of hardlopen. Hierbij ben je voor lange tijd een hoge prestatie aan het leveren. Dit maakt dat je tijdens de duursport veel van je vet- en glycogeenvoorraad vraagt. Om de duurtraining goed te doorstaan is het van belang om over veel koolhydraten te beschikken. Tijdens de duurtraining kan je ook enkele producten meenemen, bijvoorbeeld een banaan of een sportdrank. Hierdoor vul je ook tijdens het trainen enkele voorraden weer aan, zodat je langer door kunt trainen.

Supplementen

Wanneer je je doelen hebt bepaald wat je met de fitness wilt bereiken kun je hierop je voedingsschema aanpassen. Echter wilt dit niet altijd zeggen dat je ook alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt door middel van de voeding. Je kunt dan ook gebruik maken van enkele voedingssupplementen. Deze supplementen dienen vrijwel altijd als aanvulling op je dieet en niet als vervanging van de gezonde voeding.

Door middel van de supplementen beschik je sneller over een grote hoeveelheid eiwitten of koolhydraten. Dit maakt het gebruik van supplementen erg populair, omdat je hierdoor continu over de juiste hoeveelheden beschikt. Je traint hierdoor makkelijker en herstelt ook sneller. Enkele voorbeelden van populaire supplementen zijn eiwitshakes en eiwitrepen.

Ook creatine is erg in trek onder sporters die vooral aan krachttraining doen. Je verkrijgt hierdoor namelijk meer kracht zodat je de oefeningen explosiever kunt maken. Ook de eiwit supplementen zijn van waarde voor duursporters, vooral omdat je hierdoor sneller kunt herstellen na een lange en intensieve training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *